luni, 28 noiembrie 2011

Haiku

o floare neştiută
de păsări şi de fluturi:
cerul toamnei

            (Matsuo Basho)

joi, 24 noiembrie 2011

Din nou, R...

1. Nu venea la orele de sport...( Biverb : 3, 6 )


2. Deţine o bijuterie... ( Criptografie : 2, 5, 3, 5 )


duminică, 20 noiembrie 2011

Şi o emisiune dedicată lui Mihai Creţu...

Trofeul "Mihai Creţu"

  Prima ediţie a Memorialului "Mihai Creţu" s-a încheiat.
  Marii prieteni ai lui Mihai, rebusiştii, au participat la manifestarea comemorativă realizată cu sprijinul Revistei "Rebus", căreia îi mulţumim pentru implicare.
  Au fost înscrise în concurs 37 de lucrări, fiecare concurent având de definit 43 de cuvinte.
  Membrilor juriului, trei prieteni din ţară, li s-au expediat mail-uri cu documentele word în care s-au aflat definiţiile anonimizate ale concurenţilor participanţi la Memorial, aşa încât nici unul nu a cunoscut paternitatea vreunei definiţii şi nici nu s-au cunoscut între ei.
  Le comunic pe această cale domnilor Eliade Gâldău, Nicolae Constantin şi Mihai Moleşag că au făcut parte din echipa de jurizare a Trofeului "Mihai Creţu", împreună cu doi membri ai Cercului rebusist "Edip-Mihai Creţu", ale căror nume nu le voi publica. Mulţumim tuturor pentru sprijinul necondiţionat oferit.
  Pentru a vă face o imagine asupra volumului de muncă depus, benevol, puteţi calcula că fiecare arbitru a jurizat si notat 1591 de definiţii, iar notele primite în cele 5 tabele au fost centralizate de autorul acestor adnotări, realizându-se, în final, un clasament care are, în partea sa supeioară, pe următorii cinci concurenţi:

 1) Ioan BOAR - Lugoj, 1276 p.
 2) Nicolae L. POPA - Bucureşti, 1256 p.
 3) Ilie SOCOLOV - Timişoara, 1251 p.
 4) Ionel NEGRUŢ - Brăila, 1220 P.
 5) Ionel ŞERBAN - Bârlad, 1215 p.

Nu găsim de cuviinţă să publicăm integral clasamentul general, din moment ce doar primii 5 concurenţi au fost premiaţi cu sumele de bani prevăzute în Regulamentul Memorialului. Poate la ediţiile viitoare vom găsi sponsori mai generoşi, care să premieze un număr mai mare de concurenţi. Au primit însă, sau vor primi deja toţi participanţii la Memorialul "Mihai Creţu" volumul omagial "Mihai" apărut la împlinirea unui an de la plecarea la ceruri a prietenului nostru.
  Tuturor celor implicaţi în organizarea, derularea şi finalizarea primei ediţii a Trofeului "Mihai Creţu" le aduc vii mulţumiri, iar câştigătorilor  meritatele felicitări.
                                                                   
                                                                      Nelu Dumbravă - Cercul rebusist Edip-"Mihai Creţu" - Roman.


( Articol preluat din revista Rebus-Flacăra )
  

Trei probleme diferite...

...având însă aceeaşi reprezentare grafică şi aceeaşi interpretare:


1.Cine a telefonat? ( Biverb: 3,4 )
2.A cui o fi pasărea de pe lac? ( Triverb: 1, 4, 2 )
3.Cum este o lovitură irosită? ( Biverb: 1, 6 )
 Şi un indiciu: observaţi că în reprezentare este numai o literă, nimic altceva...:) Mult succes!

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Anagrame

Am găsit recent un program de anagramare, foarte simpăticuţ...dar, din păcate, doar in varianta trial. M-am jucat puţin cu el şi vreau să vă prezint două anagrame găsite şi...potrivite...:) Prima e AND A DIVINE COLOR = LEONARDO DA VINCI.  Cea de-a doua v-o propun spre rezolvare:

SATANIC ABUSER
Aflaţi prin anagramare numele unui politician român...
Succes :)

joi, 10 noiembrie 2011

Antograma

Antograma se rezolvă după o metoda similară celei folosite în cazul sinagramei. De data aceasta însă, va trebui să găsim un antonim al cuvântului rezultat în urma desprinderii unei litere din cuvântul iniţial. De exemplu, avem cuvântul REDA. Extrăgând litera D, va rezulta REA. Unul dintre antonime este BUNĂ... Adăugând litera extrasă, vom ajunge la soluţia BUNDĂ...
Vă propun spre dezlegare două astfel de probleme:

1. Parte din cuvânt ( Antogramă: 6 litere )
TIARE

2.  Vas de lemn ( Antogramă: 6 litere )
MULAT


Mult succes!

luni, 7 noiembrie 2011

Sinagrame

Dacă tot am văzut pe blogul lui Nicu o sinagramă, m-am gândit să vă prezint şi eu două astfel de probleme:

1. Post...în redacţie ( Sinagramă: 8 litere )

TRAINICĂ


2. Supusă ( Sinagramă: 6 litere )

ARAMĂ


O sinagramă se rezolvă astfel: extragem o literă din cuvântul prezentat, găsim un sinonim al cuvântului rezultat în urma acestei extrageri, iar la acest sinonim adăugăm litera extrasă iniţial. Deşi Nicu precizează faptul că aceste probleme se prezintă exclusiv literal, eu am publicat acum câţiva ani şi o sinagramă ilustrată, cu titlul "În frig" : în imagine era un TURC...prin extragerea literei C, rămâne cuvântul TUR...unul dintre sinonimele acestui cuvânt este RAITĂ...la care adăugam  litera extrasă, C...şi aflăm soluţia: RĂCITĂ.
Acum, mult succes!

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Recomandare

Marea carte a jocurilor minţii





New York Times apreciază că este cea mai atractivă şi antrenantă colecţie de probleme distractive editată până acum, cu un record de peste 400 000 de exemplare vândute în Occident!
Pe parcursul celor 200 de pagini sunt propuse curioşilor 434 de probleme distractive, împărţite pe nivele de dificultate şi cu un capitol de soluţii la sfârşitul cărţii.

Răspunsul la celebra întrebare "Ce a fost înainte, oul sau găina?", dezvăluit în paginile acestei cărţi, este surprinzător de simplu: "Enigma nu specifică dacă oul este de găină şi, conform paleontologilor, reptilele şi dinozaurii existau cu mult înaintea păsărilor şi a găinilor. Ouăle fosilizate datează de milioane de ani şi se poate spune că există dinaintea găinilor.

Ivan Moscovich, autorul acestei cărţi, este un bine-cunoscut inventator, creator de probleme matematice şi artist. Cărţile sale, publicate de edituri prestigioase din Statele Unite şi Europa, au fost mereu pe primele locuri în topurile de vânzări. Este considerat unul dintre cei mai inovativi creatori din industria de jocuri, iar computerul său Harmonograph a fost o multipremiată premieră mondială în grafica pe calculator.

joi, 3 noiembrie 2011

Arghezi - Niciodată toamna...

Niciodata toamna nu fu mai frumoasa
Sufletului nostru bucuros de moarte.
Palid asternut e sesul cu matasa.
Norilor copacii le urzesc brocarte.

Casele-adunate, ca niste urcioare
Cu vin îngrosat în fundul lor de lut,
Stau în tarmu-albastru-al rîului de soare,
Din mocirla carui aur am baut.

Pasarile negre suie în apus,
Ca frunza bolnav-a carpenului sur
Ce se desfrunzeste, scuturînd în sus
Foile, -n azur.

Cine vrea sa plînga, cine sa jeleasca
Vie sa asculte-ndemnul nenteles,
Si cu ochii-n facla plopilor cereasca
Sa-si îngroape umbra-n umbra lor, în ses.