duminică, 28 august 2011

JOC LOGIC, de tipul celor care se dădeau pe vremuri în preliminariile Campionatului Mondial de Rebus...


Undeva, în faţa unei coaste, se găseşte un sector de mare cu un înalt grad de periculozitate. De aceea, pe şapte promontorii au fost instalate tot atâtea faruri, fiecare dintre ele iluminând complet liniile orizontală şi verticală la intersecţia cărora se află, nu însă şi în direcţii oblice. În sectorul respectiv se află 12 ambarcaţiuni (de mărime egală cu un câmp), fiecare dintre ele iluminate de cel puţin un far. Se ştie că aceste ambarcaţiuni nu sunt dispuse în câmpuri învecinate între ele (nici măcar oblic) şi nici învecinate farurilor, precum şi că cifrele înscrise pe faruri indică numărul de nave iluminate de fiecare. Se cere localizarea ambarcaţiunilor.


2 comentarii:

 1. Numerotăm coloanele 1-10 şi liniile a-j; ambarcaţiunile sunt amplasate astfel:

  a4, b7, c1, d5, d10, e3, f7, g4, h1, h8, h10, j7.

  Ataşată şi imaginea aferentă: http://dl.dropbox.com/u/27784322/faruri.JPG

  Frumoasă problemă; succes în continuare, Dan! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Felicitări, Dana, soluţia ta e corectă... :) Intr-adevăr, problemele de acest gen au savoarea lor, păcat că în România sunt prea puţin popularizate...
  Trebuie să precizez că acest joc l-am găsit pe pagina Asociaţiei "Logic Club" (condusă de Stelian Radu Cacuci), Asociaţie care reprezintă România pe lângă Federaţia Internaţională de Rebus.
  Sper să mai găsesc astfel de jocuri şi să împărtăşim împreună satisfacţia rezolvării lor...

  RăspundețiȘtergere