Jocuri de cuvinte, jocuri logice, antologie rebus, enigme şi probleme de enigmistică, articole pe teme rebusiste, careuri de cuvinte încrucişate şi, uneori, versuri...
sâmbătă, 23 februarie 2013
duminică, 17 februarie 2013
Colaborări
La utrenie
( palindrom: 4 litere )
Într-o dimineaţă de ai fi
În acest oraş rusesc -
În biserică ai auzi
Un cântec bisericesc.
Mihail Burceag
joi, 14 februarie 2013
joi, 7 februarie 2013
sâmbătă, 2 februarie 2013
vineri, 1 februarie 2013
Comentarii
După o lungă şi nedorită absenţă ( pentru care îmi cer iertare ) am decis să reiau postările pe acest blog. Şi vreau să încep cu două comentarii pe care le-am primit la această problemă: REBUS TOTAL . Primul comentariu:
" Anonim21 noiembrie 2012, 14:32
" Anonim21 noiembrie 2012, 14:32
Intamplator am dat peste acest dialog, si imi permit sa va expun opinia mea: De regula, solutia unei probleme trebuie sa foloseasca termeni uzitati de grupul de dezlegatori caruia i se adreseaza. Plecand de la acest deziderat se impune o noua conceptie grafica pentru problema in cauza(in vederea eliminarii unor termeni, precum Enea sau Nona). Prin urmare, literele titlului vor fi aplecate, ca si acum, iar "R", in noua prezentare, mai mult decat celelalte. In acest caz interpretarea ar fi "mai-aplecata-re", iar solutia "Maia pleca tare". Scuze pentru lipsa semnelor diacritice. Va multumesc pentru atentia acordata,e.d. "
Mi se pare o variantă deosebit de frumoasă... MAIA este un nume mult mai comun - în comparaţie cu ENEA sau NONA, iar problema capătă şi o pistă falsă, trebuie să spunem neapărat că litera R esta mai aplecată decât celelalte, pentru a ajunge la soluţie.
Cel de-al doilea comentariu se înscrie perfect în tematica acestui blog şi îl voi publica...fără comentarii :)
" Anonim12 decembrie 2012, 15:41
Ca raspuns la intrebarea care s-a pus, in dialogul purtat, si anume daca problema este o premiera, o sa incerc sa fac cateva precizari. Mircea Guja, in al sau articol, "Coeficientul de economie in enigmistica"(Rebus nr. 317, septembrie 1970), face referire, printre altele,la < O incercare de "realizare totala"> atunci cand se refera la o problema de enigmistica semnata de Toma Michinici(Rebus nr.307, 5 aprilie 1970). Este vorba de un "Triverb"(titlul) cu cheia(5,5,6) si solutia "Lache iesea flatat"(interpretare:La-cheie-se-afla-tat). Problema nu este insa de tipul celei propuse de Dan Levant. Chiar si criptografia propusa de dr.N.Andrei in "Indreptar rebusist"(aparut in 1980)nu se indentifica, pana la amanunt, cu problema lui Dan Levant. Iata problema propusa de dr.N.Andrei:Enigma Otiliei(titlu), Criptografie :1,6,2,4,4(cheia), care are solutia "O initia la schi tata"(interpretare:O-initiala-schitata;"O" de la Otilia, din titlu,apare schitata). Problema poate fi considerata un "rebus total", insa cu mentiunea ca intre titlu si solutie nu exista unitate(un alt punct slab consta in lipsa unei prelucrari totale-"0", de exemplu, ramane in afara procesului de ligamentare).In schimb, unitatea de care vorbeam o gasim la problema lui Dan Levant, ceea ce ii confera un plus de valoare(mai mult,triverbul beneficiaza si de o prelucrare totala),e.d. "
Abonați-vă la:
Postări (Atom)